خداوند برای دستیابی به وسعت رزق، دو دسته عوامل (مادی و معنوی) را تأثیرگذار قرار داده، هیچ یک از عوامل جایگزین دیگری نمیشود، مثلاً کار و تلاش، تدبیر و برنامهریزی، ارزیابی و آیندهنگری، نظم و انضباط، موقعیت سنجی، ملاحظه امکانات مادی، توانایی جسمانی، استعدادهای عقلانی و روانی، از اصول اولیه پیشرفت و توسعه است.
بر اساس آیه «لیس للإنسان إلاّ ما سعی» هر میزان از این اصول بهره گرفتیم و تلاش کردیم، در مسیر پیشرفت و توسعه قرار خواهیم گرفت.
در کنار آن اصول تأثیرگذار، عوامل دیگری تحت عنوان عوامل معنوی، جهت وسعت رزق در معارف اسلامی آمده است که به برخی اشاره میشود:
1ـ صدقه و انفاق مال به فقرا و ارائه هر نوع خدمات به نیازمندان.
2ـ صله ارحام، امیرالمؤمنین میفرماید: «صلة الأرحام تثمر الأموال و تُنسی فی الآجال؛ صله رحم مال را زیاد میکند، و عمر را طولانی مینماید .
3ـ خوش اخلاقی و داشتن کرامت نفس، حضرت علی(ع) فرمود: «بحسن الأخلاق تدرّ الأرزاق؛ اخلاق نیکو سبب فزونی و سرازیر شدن رزق و روزی میگردد.
4- رفق و مدارا و محبت کردن به دیگران، علی(ع) فرمود: «من استعمل الرفق، استدرّ الرزق؛ هر کس نرمی و ملایمت با مردم را در پیش گیرد،روزیش زیاد میشود .
5- پیوسته با وضو و طهارت بودن. پیامبر اکرم به مردی فرمود: «أَدِمِ الطهارةِ یَدُم علیک الرزق؛ پیوسته با وضو و طهارت باش تا روزیات زیاد شود.
6- مداومت بر خواندن زیارت عاشورا .
7- استغفار، حضرت علی(ع) میفرماید: «خدا استغفار را سبب جلب روزی و فزونی رزق قرار داد .
8- صبح در سر کار حاضر شدن .
9- تقوا پیشگی و نیکوکاری : قرآن کریم میفرماید: «هر کس تقوای الهی پیشه کند، خداوند راه نجاتی برای او فراهم نماید . او را از جایی که گمان ندارد و فکرش را نمیکند، روزی میدهد .
دعاهای زیادی برای طلب روزی و رفع فقر و بدهکاری وارد شده است. امام باقر (ع) فرمود: "برای طلب روزی در سجده نماز واجب بگو: یا خیر المسئولین و یا خیر المعطین، ارزقنی و ارزق عیالی من فضلک، فانّک ذو الفضل العظیم"
امام علی (ع) میفرماید: "به پیغمبر از قرض شکایت کردم، فرمود: بگو: اللهم اغننی بحلالک عن حرامک و بفضلک عمّن سواک. اگر به قدر کوه بزرگی قرض دار باشی، خدا ادا میفرماید"
برای اطلاع بیش تر از دعاها و نمازهای مخصوص، به حاشیه مفاتیح الجنان (باقیات الصالحات) مراجعه فرمایید.
خواندن برخی از سورههایی که در روایات اسلامی برای زیاد شدن رزق و روزی توصیه شده عبارتند از:
سوره واقعه ، سوره همزه، لیل، مزمل، ذاریات
اما آنچه موجب فقر و تنگدستی انسان میشود، در روایات بیان شده که برخی عبارتند از: گناه ، تضییع حق دیگران و خود را فقیر وانمود کردن،حرص ، گدایی، اعتماد به خدا نداشتن، خیانت کردن، سستی و تنبلی، نفرین کردن فرزند، قسم دروغ، زنا و .....
منابع :
گردآوری وتنظیم : حسن قاسمی شاد(DBA)
بازدیدکننده گرامی با تشکر از بازدید شما از سایت مدیریتی اینجانب، لطفا ضمن شرکت در نظرسنجی، نظرات خود را ذیل یکی از مطالب سایت مرقوم فرمائید. با سپاس فراوان دکتر حسن قاسمی شاد
با توجه تجربیات بیش از سی سال در بخش دولتی و خصوصی و نظر به درخواست هاي مکرر بازدیدکنندگان سایت، آماده ارائه خدمات مشاوره مدیریت در زمینه های مختلف منجمله
1-مدیریت منابع انسانی
2- مشاوره رهبری و مدیریت استراتژیک
3 - تهیه طرح های تجاری
4 - مدیریت ژاپن
لطفا درخواست خود را به صورت دقیق و شفاف به ایمیل اینجانب hghasemishad@gmail.com ارسال نمایید.
تلفن تماس ضرورری 09124193508
بازدید کننده گرامی، ضمن تشکر و قدردانی از انتخاب سایت مدیریتی اینجانب و آرزوی بهترینها برای جنابعالی ،لطفا نظرات و پیشنهادات خود را ذیل یکی از مطالب و مقالات سایت که در 6 حوزه مدیریت دسته بندی موضوعی شده است مرقوم فرمائید. با تشکر و سپاس از شما بازدیدکننده عزیز.
دکتر حسن قاسمی شاد
دیدگاهها
ضمن تشکر از اطلاعات بسیار مفید و کاربردی ارائه شده پیشنهاد می کنم بخش مدیریت اسلامی را مستقل بفرمایید و مطالب آنرا غنی تر فرمایید.
آرزومند موفقیت هرچه بیشتر جنابعالی
شاهید مظفری
خوراکخوان (آراساس) دیدگاههای این محتوا