با توجه به سفر یک هفته ای که در اسفند ماه 1393 به کشورمسلمان مالزی داشتم بر آن شدم اطلاعات مختصر و مفیدی برای آگاهی و بهره برداری مخاطبین گرامی وسروران ارجمندی که همواره از وبلاگ شخصی اینجانب بازدید می نمایند ارایه نمایم که انشاءا.. مورد توجه واستقبال عزیزان قرار گیرد.
آشنايي با كشور مالزي
كشور شگفتانگيز مالزي توجه جهانيان را به خود جلب كرده است. جهانگردان و مسافريني كه براي اولين بار به مالزي سفر ميكنند، سفري دلپذير در كشف ناشناختههاي مالزي در پيش روي خود دارند. سلامت داتانگ Salamat Datang به معناي "خوش آمديد" در زبان ملي مالزي هست؛ خوش آمدي كه در چهره همه مردم اين سرزمين نقش بسته است؛ خوش آمدي گرم كه نشان مردم صميمي، ميهماندوست و خوش قلب اين كشور است. در اين كشور ميتوانيد به ديدن مناطقي رويد كه چهرهي ميليونها سال پيش اين كرهي خاكي را به نمايش ميگذارد و هم از مؤثرترين مراكز تجمع انساني در آسيا بازديد كنيد و بيسبب نيست كه اين كشور را تمام آسيا Truly Asia ناميدهاند. اين كشور توريستي، صنعتي كه عصر اطلاعات را به خوبي ادراك نموده است، داراي 750،329 كيلومترمربع مساحت است. آب و هواي حارهاي و داراي بارندگي موسمي ميباشد(متوسط بارندگی درسال حدود2400 میلی متر) و جمعيت آن حدود 30 ميليون نفر ميباشد و همسايگان آن "تايلند، برونئي، اندونزي، ويتنام و درياي چين" است و سيستم حكومتي پادشاهي دارد و واحد پول آن Ringgit رينگيت ميباشد .
مالزی کشوریست با تابستان بی پایان . سراسر این کشور پوشیده از مناطق و کوهستانهای جنگلی و آبشارهای دلپذیر است جنگلهای دست نخورده با قدمتی صد و سی میلیون ساله . این جنگلهای همیشه سبز محل زندگی پرندگان و حیوانات متنوع و رشد و نمو گل وگیاهان رنگارنگ و متفاوتی است که علاقمندان به طبیعت وحشی ، کشف غارهای طبیعی ، قایقرانی در رودخانه های طولانی در میان جنگلهای انبوه و کو هنوردی را به خود جلب میکند . عاشقان دریا ، ساحل ، خورشید و غواصی ، تعطیلاتی رویایی را در مالزی خواهند داشت . غرب و شرق مالزی و صباح و ساراواک در محاصره ساحلهای بی پایان است . کشور هزار و یک جزیره که 38 جزیره آن پارک طبیعی دریایی اعلام شده است و محل مناسبی برای شنا و شیرجه ، قایقرانی ، اسکی روی آب ، دریانوردی و ماهیگیری تفریحی و عکسبرداری زیر آب است .
مالزی در عین حال ادغامی است از طبیعت دست نخورده و مدرنیزم . در شهرها نشانه های فراوانی از مدرنیته در پیشرفتهای صنعتی ، ساختمانها و برجهای مدرن ، تکنولوژی مدرن و سریع حمل ونقل ، ارتباطات و مخابرات پیشرفته و تکنولوژی در سیستم اطلاعاتی نمودار است . مالزی برای پذیرائی از مسافران با هر بودجه ای آمادگی دارد . هتلهای بزرگ و کوچک ، کلبه ها ، پلاژها و مراکز اقامت توریستی هستند . در شهرها شما میتوانید هر نوع غذائی را که باب میلتان باشد به راحتی پیدا کنید . مراکز تفریحی و زمینهای گلف در تمام طول روز میتوانند به راحتی قابل دسترس باشند . اگر هم به خرید علاقمندید ، مالزی مسلما بهشت خریداران است .
ایالت کوالالامپور
کوالالامپور به معنی بین النهرین در حوالی 1800 میلادی منطقه تجاری کوچکی بود . این شهر امروزه پایتخت فدارل کشور مالزیست که مرکز فعالیتهای سیاسی و تجاری و تفریحی است . قدیمی ترین مرکز دیدنی و تاریخی این شهر ساختمان سلطان عبدالصمد و میدان استقلال (merdeka square) است . پرچم امپراتوری بریتانیا برای آخرین بار در سی و یکم آگوست سال 1957 میلادی در این کشور پائین کشیده شد و به جای آن پرچم جدید مالزی به اهتزاز درآمد .امروزه کوالالامپور یکی از بلندترین ساختمان های جهان را در خود دارد .
برجهای دوقلوی با شکوه پتروناس به ارتفاع 452 متر در فاصله ای نه چندان دور از چهارمین ساختمان بلند جهان یعنی کوالالامپور قرار دارند .قطارهای سریع السیر شهری مسافران و گردشگران را به راحتی از نقطه ای به نقطه دیگر شهر منتقل میکند . به هر صورت در راه تبدیل به یک شهر فوق مدرن ، کوالالامپور ساختمانهای متعلق به دوره استعمار انگلیس و بناهای متعلق به قبل از جنگ جهانی دوم را حفظ کرده است . کوالالامپور را " شهر – باغ " نیز می نامند . گردشی در شهر بعد از غروب خورشید و با دیدن درختان و ساختمانهایی که توسط چراغهای رنگی تزئین شده اند این ادعا را ثابت میکند .
باغهای دریاچه (lake Gardens) پارک بزرگی که مملو از گلهای اورکیده و هیبیسکوس هستند ، پارک پرندگان ، پارک آهوان و پارک پروانه ها تنها بخشی از محلهای دیدنی این شهر هستند . موزه ملی و موزه های دیگر کوالالامپور علاقمندان را به تاریخ و فرهنگ مالزی را به خود جلب میکند .
علاقمندان به خرید میتوانند به خیابان بوکیت بینتانگ ، خیابان تونکو عبدالرحمن ، خیابان آمپانگ و همینطور مراکز خریدی همچون The Tall ، Central Market و China Town سر بزنند . این مراکز با تولیدات متفاوت و قیمتهای مناسب هیچ خریداری را دست خالی رها نمیکند . مناطق ذکر شده دارای مراکز تفریحی نیز هستند . کلوپهای مختلف گلف در کوالالامپور و اطراف آن تجهیزات کافی برای بازی گلف در شب را نیز دارا هستند . کوالالامپور با داشتن رستورانهای مختلف با غذاهائی از چهار گوشه جهان با جوابگوئ هر گردشگر و جهانگردی هست .
پوتراجایا (putrajaya) در 25 کیلومتری کوالالامپور یک سوپر مدرن شهر است که به باغ _ شهر هوشمند هم معروف است . این شهر که زمانی از درختان نخل پوشیده بود امروز نیز در محاصره درختان قرار دارد . پارکها و باغها در جای جای شهر در کنار مدرنترین امکانات شهری قرار گرفته است .پوترا جایا پایتخت دولتی مالزی شده و دفتر نخست وزیر در ساختمان مجتمع پردانا پوترا (Pardana Putra) نیز در آن واقع است . تیرهای چراغ برق ویژه و سفارشی برای این شهر تهیه گردیده است . پارک و پارک آبی این شهر بسیار تماشایست . از دیگر دیدنیهای این شهر مسجد پوترا ، پل دو تکه ، میدان پوترا و مرکز تجاری آن با معماری استثنائیست .
ایالت پرلیس
در شمال غربی مالزی و در همسایگی تایلند ، پرلیس (Perlis) کوچکترین ایالت مالزی واقع است . ماهیگیری در این ایالت بزرگترین فعالیت اقتصادی شمرده میشود و در کنار آن برنجکاری .تولیدات محلی میتواند سوغات قابل توجهی برای گردشگران باشد . از مناطق دیدنی میتوان از غار سنگی گوا کلام (Gua Kelam) در کاکی بوکیت (Kaki Bukit) به طول 370 متر و مزرعه مارها در سونگای باتو پاهات (Batu Pahat Sungai) و ونگ کلیان (wang Kelian) نام برد . کوالا پرلیس (Kuala Perlis) هم شهر ماهیگیری جذابیست . غذاهای دریایی و محلی این شهر معروف هستند ضمن آنکه این شهر محلیست که میتوان از آن طریق دریا به جزیره لنگکاوی (Pulau Langkawi) مسافرت کرد . کانگار (Kangar) پایتخت این ایالت است که در شش کیلومتری آن منطقه بسیار زیبائی به نام گونونگ مدان (Gunung Medan) قرار گرفته که محل مناسبی برای پیک نیک است . آرو (Arau) شهریست در این ایالت که سلطان ایالت در آن اقامت دارد .
ایالت کداح
کداح و پرلیس در همسایگی آن ، به کاسه برنج مالزی معروف هستند . قسمت اعظم زمینهای این دو ایالت زیر کشت برنج قرار دارند . پایتخت کداح ، آلور ستار(Alor Setar) ، ساختمانهای قدیمی بسیاری دارد که هنوز در فرم اصلی خود هستند . از بالای بسار (Balai Besar) محوطه چوبی قابل توجهی که در سال 1898 میلادی ساخته شده ، گهگاه برای اجرای مراسم سلطنتی و ایالتی استفاده میشود . مسجد ظهیر که در سال 1912 میلادی بنا شده نیز یکی از زیباترین مساجد مالزیست . موزه سلطنتی – با معماری محلی – یکی از دیدنیهای این شهر است که کلکسیونی از گنجیینه ملی و سلطنتی در آن نگهداری میشود . محل تولد دکتر ماهاتیر محمد نخست وزیر مالزی نیز در این شهر است . رابو بازار (Rabu Bazaae) محلیست برای فروش هنرهای دستی منطقه و غذاهای محلی . از برج آلور ستار میتوان منظره ای زیبا از شهر و اطراف آنرا تماشا کرد . در نزدیکی این شهر ، شهر مرزی کوچک بوکیت کایوحطام (Hitam Bukit Kayu) Duty Free است .
ایالت پینانگ
انتخاب پینانگ توسط انگلیسها در سال 1786 میلادی به عنوان اولین بندر تجاری در خاور دور ، نه تنها در بافت شهر که غرب و شرق را به نمایش می گذارد ، بلکه بناهای به جا مانده ، روش زندگی ، رسوم و غذاهای مردم محلی را نیز تغییر داد . این تغییر امروزه به روشنی در بندر پینانگ نمودار است . شهر جورج تاون (George Town) که نامش برگرفته از جرج سوم پادشاه انگلستان است ، پایتخت این ایالت است که مرکز تجاری ، سیاسی ، تحصیلی و فعالیتهای اجتماعی ایالت و خود یک جزیره است . از مراکز دیدنی این شهر میتوان از خوکونگسی (Khoo kongsi) مسجد کاپیتان کلینک(Kapitan Keling ) ، معبد سری ماریان (Mariamman) و معبد بودائی وات چایا منگکالارام (Chaiya Mangkalaram) نام برد . این معبد بودائی دارای طولانی ترین مجسمه بودای خوابیده است .
ایالت پراک
کشف معادن قلع تاثیر بسزائی در تاریخ و اقتصاد ایالت پراک داشته است . ثروت به دست آمده از این معادن باعث رشد شهرها و گسترش تجارت در این ایالت بوده است . اسناد و مدارک تاریخی کشف و استخراج و تجارت قلع در پایتخت این ایالت شهر ایپوه (Ipoh) در موزه جغرافیا قابل مشاهده است . جدا از قلع ، پراک امروزی با 21000 کیلومتر مربع مساحت ، دیدنی های بسیاری برای گردشگران دارد . پارکهای بزرگ ، خیابانهای منظم با حواشی قابل توجه ، دستفروشان که بیشتر میوه های تازه می فروشند تنها بخشی از این دیدنیهاست . تپه های سنگی پراک نیز جذابیتهای خاص خود را دارند . دو غار معبد معروف به نامهای (Tong Sam Poh) و (Perak Tong) بسیار دیدنی هستند .
ایالت سلانگور
ایالت سلانگور در غرب مالزی یکی از پیشرفته ترین ایالات این کشور است . اگر شما از طریق هوا و به فرودگاه بین المللی کوالالامپور (KLIA) وارد شده اید . کوالالامپور در ابتدا پایتخت فدارال مالزی انتخاب شد . مناظر طبیعی ، مکانهای تاریخی و فرهنگی این ایالت که با صرف چند روز میتوان از آنها دیدن کرد به فاصله کوتاهی از کوالالامپور قرار دارند . پایتخت ایالت سلانگور شاه عالم است که به خوبی طراحی و ساخته شده است و اولین پارک جنگلی و جغرافیائی کشور به نام بوکیت کاهایا (Bukit Cahaya ) در آن بنا گردیده است . مسجد سلطان صلاح الدین عبدالعزیز شاه در قلب شاه عالم مسجدی مدرن و دیدنیست . پارک طبیعی کوالاسلانگور(Kuala Selangor) منطقه بسیار زیبائی برای علاقمندان به جنگل نوردی ، پیک نیک و تماشای پرندگان است .
ایالت نگری سمبیلان
نگری سمبیلان به معنای 9 ایالت ، زمانی به نه بخش تقسیم می شده است . علت این امر این بوده که این ایالت به 9 منطقه که هر کدام تحت کنترل یک حاکم محلی بوده اند تقسیم می شده است . سرمبان (Seremban) پایتخت این ایالت است . پایتخت این ایالت به راحتی توسط جاده ها و راه آهن به کوالالامپور متصل شده و در 50 کیلومتری آن قرار دارد . سرمبان دارای مرکز صنایع دستی ، موزه ایالتی ، مسجد ایالتی و باغ های در یاچه ای میباشد .
ایالت ملاکا
مالزیائی ها معتقدند که تاریخ مالزی با کشف بندر ملاکا پایتخت ایالتی با همین نام توسط یک شاهزاده سوماترائی به نام پارامیسورا (Parameswara) در سال 1400 میلادی آغاز می گردد . از آن زمان است که سلطنت در این ایالت شکل میگیرد و این ایالت به یک منطقه تجارت بین المللی بین چین وهند ، خاورمیانه و اروپا تبدیل می گردد . بعدها در سال 1511 میلادی تحت استعمار پرتغالیها ، در سال 1641 میلادی تحت اشغال هلندیها و نهایتا توسط انگلیسیها در سال 1824 میلادی فتح می گردد . تاثیر فرهنگی اشغالگران ، این ایالت را به یک رنگین کمان رسوم و عادات و فرهنگ تبدیل کرده است . پرتغالیها یا پراناکان (Peranakan) جامعه ای شاخص در ایالت ملاکا دارند . با توجه به گذشته تاریخی پایتخت این ایالت به عنوان شهر تاریخی مالزی اعلام شده است . مکانهای تاریخی این ایالت کلیسای سنت پل (St. Paul) قلعه سنت جان (St. John) و آرامگاه هانگ توا (Hang Tuah) و هانگ جبات ( Hang Jebat) میباشد .
ایالت جوهور
ایالت جوهور در جنوب مالزی توسط راههای زمینی و راه آهن به سنگاپور باعث جذب گردشگران سنگاپوری و توریستهائی شده که از آن کشور دیدن می کنند . جوهور تنها مالزیست که سواحلش هم نتگه ملاکا را در بر می گیرند و هم دریای چین جنوبی را . طبیعت زیبای این ایالت موقعیتی استثنائی برای طرفداران طبیعت وحشی و گردشهای خارج از شهر فراهم کرده است . پایتخت این ایالت جوهور بارو (Johor Bahru)نه تنها مرکز خرید فراوانی دارد ، بلکه مکانهائی دیدنی چون موزه سلطنتی ، مسجد سلطان ابوبکر ، قصر بزرگ (Grand Palace) ، گالری هنر ، مرکز صنایع دستی و بنای داتاران بندرایا (Dataran Bandaraya) نیز در خود جای داده است . این بنا در 1994 میلادی ساخته شده تا سمبل این شهر باشد . فروشگاههای صنایع دستی و مراکز خرید بزرگ ، اجناس متفاوتی را با قیمتهای مناسب ارائه میدهند . در شمال شرقی این ایالت ، پارک طبیعی انداو رومپین (Endau Rompin)بهشت علاقمندان به طبیعت است . گیاهان مختلف ومتفاوت منطقه و حیواناتی که در این پارک زندگی میکنند بسیار قابل توجه هستند .
ایالت پاهانگ
با مساحت تقریبی 35 هزار کیلومتر مربع ، ایالت پاهانگ بزرگترین ایالت مالزیست . بیشتر سطح این ایالت از جنگل پوشیده شده است . جنگل منطقه تامان نگارا (Taman Negara) که بهترین پارک جنگلی کشور است ، طبق نظر دانشمندان متخصص دارای جنگلی به قدمت صد و سی میلیون سال است . این پارک جنگلی با تنوع فراوان گل و گیاه منطقه جذابی برای علاقمندان به جنگلهای بارانی مناطق حاره میباشد . امکانات این پارک گردشگران را قادر به تماشای جنگل در شب ، چادر زدن در جنگل ، پیاده روی در جنگل ، ماهیگیری در رودخانه ها و دریاچه ها مینماید . بازدید ازاین پارک میتواند تجربه ای فراموش نشدنی باشد .
ایالت ترنگانو
ایالت ترنگانو که بخش اعظم آن به دریای چین جنوبی متصل است ، ساحلهای طولانی با آب زلال و ماسه سفید دارد و به همین دلیل یکی از مراکز جذب گردشگران در مالزی به شمار می رود . سواحل طولانی این ایالت باعث رشد قایق سازی ، ورزش های آبی و ماهیگیری گردیده است . این ایالت جزایر بسیاری نیز دارد ، جزایری چون کاپاس (Kapas) ، پرهنتیان (perhentian)، تنگول (Tenggol)و پارک زیر آب ردانگ (Redang) که نمایش زیبایست از جهان زیر آب در این منطقه از کره خاکی .مسافرین از نقاط مختلف جهان در ماههای می و سپتامبر هر ساله در رانتاآبانگ (Rantau Abang) به فاصله 60 کیلومتری پایتخت این ایالت – کوالاترنگانو (Kuala Terengganu) گرد هم میایند تا تخم گذاری لاک پشت های عظیم الچثه را تماشا کنند . وزن بعضی از این لاک پشت ها به 375 کیلو گرم و طول آنها به 2،5 متر میرسد . با سفر به این منطقه شما هم میتوانید شاهد خروج این لاک پشتها از دریا ، کندن گودال برای تخم ریزی ، پوشاندن گودالهای پر از تخم با ماسه و بازگشت آنها به دریا باشید . توجه داشته باشید که این حادثه فقط در 6 نقطه از جهان اتفاق میافتد .
ایالت کلانتان
ایالت کلانتان در شمال شرقی مالزی واقع گردیده و در شمال با کشور تایلند هم مرز است . کشتزاهای برنج ، سواحل زیبا و پوشیده از نخل ، دهکده های ماهیگیری قدیمی و تفریحات سنتی چون به پرواز در آوردن بادبادکهای هندی و چینی نمایشی از روش قدیمی زندگی مالائی هاست . کوتا بارو (Kota Bharu) پایتخت این ایالت نیز تغییر زیاد نکرده است و فرصت مناسبی برای گردشگران است تا با روش زندگی مردم این ایالت آشنا شوند . مرکز خرید قدیمی این شهر که بیشتر شنبه بازارهای شمال ایران را در ذهنها زنده میکند مملو از زنانی است که سبزیجات تازه ، صیدهای دریایی تازه ، صنایع دستی و باتیک ( پارچه نقاشی شده با دست ) ، کیکهای خانگی و غذاهای محلی را به معرض فروش گذاشته اند .
ایالت ساراوک
در شرق مالزی و وآنسوی آبهای دریای چین جنوبی بزرگترین ایالت مالزی – ساراواک – واقع شده است . این ایالت در جنوب غربی خود با کشور برونای مرز مشترک دارد . جنگلهای انبوه و بارانی ، غارها ، کوهستانهای بلند و گل و گیاهان محلی و شناگران بومی از جمله دیدنیهای این ایالت هستند . تاریخ ساراواک دلپذیر و سرشار از قهرمانی است . این ایالت در سال 1841 میلادی تحت فرماندهی جیمز بروک انگلیسی در آمد و این پادشاهی بود از طرف سلطان برونای در مقابل کمک انگلیسیها برای سرکوب شورشیان .
ایالت صباح
ایالت صباح در شمال شرقی جزیره بورنتو در همسایگی ایالت ساراواک و در کنار دریای چین جنوبی واقع شده است . شهر کوتا کینابالو (Kota Kinabalu) پایتخت این ایالت است . این شهر در دوره استعمار انگلیس جسلتون (Jeselton) نام داشته و در زمان جنگ جهانی دوم به طور کلی نابود شد . امروزه این شهر یکی از مراکز بازرگانی و محلی برای گذراندن تعطیلات بشمار می رود . با یک قایق سواری کوتاه میتوانید به پارک تونکو عبدالرحمن (Abdul Rahman Tunku) که بهشت علاقمندان به ورزشهای آبی است بروید و یا با 2،5 ساعت رانندگی به پارک کینابالو به مساحت 754 کیلومتر مربع و کوه کینابالو برسید .
ایالت لابون
ایالت لابون در حقیقت جزیره ایست در 8 کیلومتری ایالت صباح . این بندر – جزیره دارای صاف ترین آبها بوده که حتی درون آب را میتوان از پنجره هواپیما به راحتی مشاهده کرد . این ایالت زمانی بخشی از سلطان نشین برونای بوده و در سال 1846 میلادی پس از کشف ذغال سنگ در آن به تصرف انگلیسی ها در آمد . این ایالت 115 سال متمادی تحت استعمار انگلیس بوده است . در سال 1963 میلادی به فدراسیون مالزی ملحق شد و در سال 1984 به ایالت فدارال ملحق گردید . این جزیره آزاد مرکز اقتصادی بین المللی بوده و این امر سبب پیشرفتهای تجاری و بازرگانی آن شده است . جزیره لابون هتلهای درجه یک متعدد ، سالنهای بزرگ کنفرانس و نمایشگاههای بازرگانی بسیاری دارد .
مردم
ساکنین کشور مالزی از سه نژاد مالایی (۶۰٪)، چینی (۲۷٪)، هندی (۱۲٪) و غیره (۱٪) تشکیل شدهاست.
دین : مالزی یک جامعه چنددینی است، و اسلام دین رسمی این کشور میباشد. برطبق ارقام آماری در سال ۲۰۰۰، چهار دین اصلی آن عبارتند از اسلام (٪۶۰٫۴جمعیت)، بودائیسم (٪۱۹٫۲جمعیت)، مسیحیت (٪۹٫۱بیشتر در شرق مالزی)، و هندوئیسم ( ٪۶٫۳) . مردم مالزی شخصاً به اعتقادات مذهبی یکدیگر احترام میگذارند .
فرهنگ :مردم مالزی افرادی بسیار خونگرم و میهمان نواز هستند. مسلمانها دارای رستورانها و فروشگاههایی هستند که با آرم حلال مشخص میشوند. هندوها به برهما و چینیها به بودا معتقد هستند.با توجه به طبیعت بخشنده این سرزمین بومیها که اکثراً مسلمانند دارای اخلاقی خوش و دست و دل باز هستند. دارای نظم و ترتیب در کارها به شکل کاملاً اروپایی میباشند. که با توجه به سرمایه گذاریهای شرکتهای ژاپنی در این کشور و نظارت و مدیریت ژاپنیها این نظم در تمام جاها مشهود است.
اقتصاد :شبه جزیره مالایی و آسیای جنوب شرقی، همواره مرکزی برای تجارت بوده است. اقلام گوناگونی همچون چینیآلات و چاشنیها، حتی پیش از آنکه سلطاننشین مالاکا و سنگاپور به این شهرت برسند، فعالانه تجارت میشده است. در سده هفدهم، ذخایر فراوانی از قلع در چند ایالات مالایایی کشف شد. سپس، همانطور که امپراتوری بریتانیا بر مالایا چیره شدند، درختان کائوچو و خرمای روغنی برای مقاصد بازرگانی عرضه شدند. در طول این دوران، مالایا به بزرگترین تولید کننده عمده قلع، کائوچو و خرمای روغنی تبدیل شد. در دهه ۱۹۷۰، مالزی به تقلید از رویه چهار قدرت اقتصادی اصلی آسیا پرداخت و از وابستگی به استخراج معادن و کشاورزی به اقتصادی صنعتی تغییر هویت داد. با سرمایهگذاری ژاپن، در طول چند سال صنایع سنگین آن شکوفا شد، و صادرات مالزی به موتور اولیه رشد کشور تبدیل شدند. مالزی پیوسته به رشد بیش از ۷ درصد در تولید ناخالص ملی در کنار تورمی پایین در دهههای ۱۹۸۰و۱۹۹۰ دست یافت. طی همان دوره، دولت کوشید تا با سیاست اقتصادی جدید (مالزی) (انایپی) پس از حادثه شورش نژادی ۱۳ مه ۱۹۶۹ فقر را ریشهکن سازد.
دکتر ماهاتیر محمد؛ مرد تحول و توسعه
ماهاتیر محمد برای جهان اسلام، نام آشنایی است. وی نخست وزیر سابق مالزی است که در سال ۱۹۲۵ متولد شد و در فاصله سال های ۱۹۸۱ تا ۲۰۰۳ بر مسند قدرت بود و تلاش های بسیاری برای مدرنیزاسیون مالزی انجام داد. ماهاتیر محمد در ابتدا وارد یک مدرسه بومی زبان شد اما بعد به کالج پزشکی کینگ ادوارد هفتم در سنگاپور رفت. در همان زمان، برای روزنامه ای با نام مستعار مطلب می نوشت. علاوه بر این، وی مسئول جامعه مسلمانان دانشگاه هم بود. بعد از فارغ التحصیلی، به عنوان پزشک دولتی به مالزی برگشت و با یکی از همکلاسی های سابقش ازدواج کرد. ماهاتیر محمد در سال ۱۹۵۷ از خدمات دولتی استعفا داد و تصمیم گرفت خودش کار کند. به این ترتیب، خیلی زود به ثروت قابل توجهی دست پیدا کرد. وی با ورود به احزاب طرفدار دولت، به مجلس راه یافت و در سال ۱۹۷۰ با نوشتن کتابی سعی کرد علل عقب ماندگی مالزی را توضیح دهد و یک مدل سیاسی اقتصادی [موسوم به حمایت سازنده] را پیشنهاد داد. دولت آن زمان، چاپ کتاب او را متوقف کرد؛ هر چند که از برخی راه حل های آن سود جست. اما بالاخره توقف انتشار آن کتاب پرماجرا سبب شد که در سال ۱۹۸۱ ماهاتیر محمد نخست وزیر شود. وی در سال های نخست وزیری اش مالزی را تبدیل به یک قطب بازرگانی، صنعتی و ارتباطی کرد و سیاست های اقتصادی وی با عنوان «همکاری ملی»، مالزی را از یک کشور عقب مانده به کشوری در حال توسعه بدل کرد. دکتر ماهاتیر محمد چهارمین نخست وزیر مالزی بوده است. بسیاری او را به علت نقشش در مدرن سازی سریع مالزی و رشد رفاه در این کشور تحسین می کنند. دولت مالزی مدعی است که فقر در زمان ماهاتیر محمد از ۵۰ درصد به ۶ درصد کاهش یافته است. اگر رشد اقتصادی مالزی ۲ رقمی شد مرهون فضای جاذب در اقتصاد مالزی است. بنابر این اگر امروز مدال افتخار را بر گردن ماهاتیر محمد می گذاریم ، این مدال برگردن تک تک مجریان وملت مالزی است که اجازه دادند ماهاتیر محمد به ثمر برسد و آن را تکریم کردند . ماهاتیر محمد به عنوان یک شخصیت تحول گرا در دنیا مشهور است.آشنایی با دیدگاه های اقتصادی مردی که مالزی را به عنوان یک کشور توسعه یافته به جهان معرفی کرد،خالی از لطف نیست. ماهاتیر محمد درباره تعامل کشورش با جهان می گوید:«ما در مالزی اراده کردیم هرچه که خوب بود از شرق و غرب بگبریم.این سیاست در زمانی اتخاذ شد که کشورهای تازه استقلال یافته می خواستند از شر خارجیان راحت شوند و شرکتها را ملی نمایند، اما مالزی برعکس عمل کرد. دکتر ماهاتیر محمد گفت این اصلی است غیرقابل گریز که ما باید با کشورهای دیگر و حتی با قدرتهای بزرگ در تعامل و ارتباط باشیم. توجه وی به علم و فناوری نیز مورد توجه است: اگر به فناوری اطلاعات توجه نکنیم یکبار دیگر از غرب عقب خواهیم افتاد.وی گفت تحقیقات در اکثر دنیا انگلیسی است باید به این دانش دستیابی بکنیم و علوم را به انگلیسی آموزش دهیم. مدیران و نخبگان موفق خارجی را می آوریم تا روشهای نوین را به اندوخته های ما اضافه کنند. ما اجازه دادیم که شرکتهای خارجی بیایند و تکنولوژی بیاورند و کارهایی را انجام دهند که ما توان انجام آن را نداشتیم. شهروندان مالزی توسط خارجی ها استخدام شدند و علم و دانش کسب کردند. ما نه تنها ایجاد شغل کردیم بلکه تخصص نیز بدست آوردیم.خارجی ها سرمایه های زیادی آوردند و اشتغال ایجاد کردند و ما امروز توانسته ایم نیاز سایر کشورها را برطرف کنیم.
منابع :
www.mmaccademic.com/about Malasia.htm.
www.vista.ir.
بازدیدکننده گرامی با تشکر از بازدید شما از سایت مدیریتی اینجانب، لطفا ضمن شرکت در نظرسنجی، نظرات خود را ذیل یکی از مطالب سایت مرقوم فرمائید. با سپاس فراوان دکتر حسن قاسمی شاد
با توجه تجربیات بیش از سی سال در بخش دولتی و خصوصی و نظر به درخواست هاي مکرر بازدیدکنندگان سایت، آماده ارائه خدمات مشاوره مدیریت در زمینه های مختلف منجمله
1-مدیریت منابع انسانی
2- مشاوره رهبری و مدیریت استراتژیک
3 - تهیه طرح های تجاری
4 - مدیریت ژاپن
لطفا درخواست خود را به صورت دقیق و شفاف به ایمیل اینجانب hghasemishad@gmail.com ارسال نمایید.
تلفن تماس ضرورری 09124193508
بازدید کننده گرامی، ضمن تشکر و قدردانی از انتخاب سایت مدیریتی اینجانب و آرزوی بهترینها برای جنابعالی ،لطفا نظرات و پیشنهادات خود را ذیل یکی از مطالب و مقالات سایت که در 6 حوزه مدیریت دسته بندی موضوعی شده است مرقوم فرمائید. با تشکر و سپاس از شما بازدیدکننده عزیز.
دکتر حسن قاسمی شاد
دیدگاهها
خوراکخوان (آراساس) دیدگاههای این محتوا